Het Lilian-eum



Mijn schoonvader nodigde Liliane Vertessen begin jaren tachtig uit om een kunstwerk te installeren bij hem thuis. En dit in een ruimte naast zijn kabinet van psychiater. Het werd een Lilian-eum, een erotische kamer waarin kunstenares Liliane Vertessen zichzelf voordeed als vrouwelijk lustobject.

Na de dood van mijn schoonvader belandt het Lilian-eum in mijn bureau. Maar wat moet ik er mee? Is dit werk - veertig jaar later - nog steeds relevant? Ik ga op onderzoek en besluit de kamer te renoveren, lukt het om dit kunstwerk terug tentoon te stellen?

Ik zoek ook contact met Liliane. Ze leeft nog maar is gesteld op haar privacy. Is ze bereid om mee te werken aan deze podcast?

In de podcast kom je meer te weten over Liliane Vertessen, haar werk, de kunst- wereld nu en in de jaren tachtig. Haar eigenzinnig, integer werk voedt het inclusiviteits-debat dat momenteel gaande is binnen de kunsten. Want Liliane schikt zich niet naar de verwachtingen, ze doet geen concessies en is dus punk.

Het Lilian-eum brengt je terug naar de nachtelijke boudoir-cultuur van de jaren tachtig: de seksuele bevrijding en de positieve beleving van het vrouwelijke lichaam. De podcast neemt de erotische vorm van het kunstwerk over: Voldoende voyeuristisch om de verbeelding te prikkelen, maar ook misleidend. Het is huiselijk intiem, maar nooit eenduidig.

De podcast ging in première op het DS-podcastfestival op 11/11/2023.

Je kan hem beluisteren via onderstaande links:


Een podcast door Maaike Leyn
Productie
Maaike Leyn
Credits
Stijn Demeulenaere (audio-dramaturgie), Sam Serruys en Viktor De Greef (studio-werking De Grote Post)
In samenwerking met
De Grote Post, Mu.Zee
Met de steun van
de Vlaamse Gemeenschap, Sabam for culture
Web-ondersteuning
Emmanuel Isebaert
Fotografie
Giannina Urmeneta Ottiker
Met dank aan
Liv Laveyne, Pascal Lervant, Mieke Mels, het vrt-archief, Kiem-festival, Chambres d'O, test-luisteraars (Daniella, Karlijn, Emmanuel, Karlien, Giannina, Annouk, Greet, Tom, ...)
Een bijzondere dank u gaat naar alle interviewgasten
Phyline Deldycke, Anaïs Isebaert, Emmanuel Isebaert, Bart Debaere, Mieke Mels, Anny T'jampens, Paul en Marie-Rose De Clercq, Francis De Beir, Philip Vandenberghe, Tom Nys, Leo Copers, Ria Pacquée, Elke Helbig (Zwart Huis), Bob Coppens, Tijs Lammar (Tick tack), Alain Verleysen, Frank Henderickx, Dirk De Wachter, Rik Sadet, Bieke Demeester, Neon Elite ...
Grafisch ontwerp
Mario Debaene
Podcast-opleiding
Mijn leraars (Bart, Eva en Pieter) en enthousiaste mede-studenten
Muziek en audio
Via ccMixter, Freesound en BBC-soundeffects: Artemisstrong, Doxent, Martijn de Boer, Septahelix, Speck, Apoxode Mellowarriar, Zagi, Mr Wolf, Radio on the shelf, Bertsz, Holizna, Javolenus, Sparky, Victor Natas, Tripjazz. Fragmenten uit het VRT-archief, RTBF-archief (met dank aan Sonuma).
Presentatie
DS-podcastfestival (Ben Van Alboom, Yves Delepeleire), OKV, Collect, the ArtCouch (Frederic De Meyer), Radio 1 (Culture Club, Zandman)